Today Sinterklaas arrived by boat in Harderwijk in the Netherlands. For anyone who does not know him, he is the Dutch version of Santa claus. From today on he brings presents in your shoe by the fireplace every night {if you're lucky}, and brings most gifts on December 5th. Along with Sinterklaas comes the candy :-), so here is a recipe for gevulde speculaas in Dutch. A true tradition and I baked ours this morning. Enjoy!
Gevulde speculaas
100 gr licht bruine basterdsuiker
100 gr zachte boter
snufje zout
ong. 3 eetl melk
200 gr bloem
1/5 theel bakpoeder
10 gr speculaaskruiden
50 gr amandelen
1 licht geklutst ei
1 pakje amandelspijs
Oven voorverwarmen op 160 C. Basterdsuiker, boter, zout, melk, bloem, bakpoeder en speculaaskruiden in een kom doen en kneden tot een gelijkmatig deeg. Deeg in de koelkast laten rusten. Pakje amandelspijs behandelen zoals aangegeven op de verpakking (meestal mengen met half geklust ei). Deeg in 2 ballen verdelen. Bakplaat met bakpapier bekleden. De eerste deegbal uitrollen (gebruik hiervoor een glazen fles als je geen deegroller hebt) tot max 1 cm dikte en met de hand in de gewenste vorm kneden. Het amandelspijs gelijkmatig over het uitgerolde deeg verdelen en de randen vrijlaten. De tweede deegbal uitrollen en daar het deeg met amandelspijs mee bedekken. Randen goed aandrukken. Vervolgens versieren met de amandelen en bestrijken met de andere helft van het geklutst ei. Plaats in het midden van de oven voor ongeveer 25 minuten.
The recipe sounds delicious...thank you for sharing....and for explaining about Sinterklass.
ReplyDeleteDie gevulde speculaas ziet er heerlijk uit....verder heb ik niks met de sint...mijn kinderen ook niet, nooit gehad ook...ze kregen wel cadeaus hoor...maar die vent was gewoon nep ;)
ReplyDeleteGroetjes!
Thank you for visiting my blogg.
ReplyDeleteHave i nice weekend
Jamjam! Heerlijk he? deze tijd! Dinsdag wil ik met Zoƫ pepernoten gaan maken, hihi ik heb er nou al zin in!
ReplyDeleteFijn weekend!
Groetjes San